Zmrzlina
Zmrzlina
Zmrzlina je chlazený nebo mražený mléčný výrobek ze směsi smetany nebo mléka cukru škrobu a přísad (ovoce, ochucovadla, stabilizátory aj.).
Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egiptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí. Některé prameny uvádějí, že to byli mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápojez mléka (kozího, velbloudího a jačího). Tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve třináctém století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo. Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu italové a její výrobu rozšířili dále po Evropě.Na počátku se zmrzlina podávala jen v nejvyšších společenských kruzích.
V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem. Roku 1936 byl sestrojen plně automatický rotační stroj, který zmrzlinu na špejli vyráběl. V pražském Laktosu se mražené krémy začaly vyrábět v roce 1949.
Dříve se zmrzliny vyráběly v mlékárnách, dnes v mrazírnách. Býval to mléčný výrobek z mléka a smetany, v současné době se na jeho výrobu většinou používají rostlinné tuky. (Výrobky z rostlinných olejů a tuků jsou levnější.) Pro průmyslově vyráběné zmrzliny se používají různé příchutě, které obsahují např. sušené mléko, guárovou gumu, stabilizátory, aromatické látky přírodně identické a barviva.
Klady
- Zmrzlina se doporučuje při zánětech hrdla a ústní dutiny, při nechutenství a potížích s polykáním.
- Mléko ve zmrzlině je zdrojem vápníků a bílkovin.
Zápory
- Některé ingredience ve zmrzlině mohou vyvolávat alergie.
- Při nedodržení higieny během výrobního procesu mohou být zdrojem nákazy koliformní bakterie. Právní předpisy však nařizují přísné hygienické podmínky, které musí výrobci při výrobě zmrzliny zajistit. Využívají uzavřené výrobní linky, aby byla vyloučena možnost styku surovin s lidmi.
Nejdříve se uvaří hmota, která obsahuje vodu, mléko, cukr, tuk a různé koncentráty. Pak přichází na řadu pasterilazace(tepelně se odstraní mikroorganismy) a homoganizace (promíchání směsi pod tlakem). Poté se směs šlehá a chladí. Pak se jí plní kornouty a kelímky nebo se formuje. Nakonec se zmrazí.
Z hlediska předpisů jsou zmrzliny to samé, co mražené krémy. Záleží jen na výrobci, jak své produkty označí. Konzistence mraženého krému musí být hladká, jemná, krémovitá, nemá obsahovat hrudky, větší krystaly a velké vzduchové bubliny, může však obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě.
Mražené krémy se dělí na:
- mléčné - musí obsahovat nejméně 2,5 % mléčného tuku, nesmí obsahovat rostlinný tuk
- smetanové - obsahují alespoň 8 % mléčného tuku, nesmí obsahovat rostlinný tuk
- s rostlinným tukem - používá se rostlinný tuk, nejméně 5 %
- vodové - neobsahují tuk
- ovocné - vyrábí se z vody, obsahují nejméně 15 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 10 %), nesmí se do nich přidávat tuk
- sorbet - musí obsahovat nejméně 25 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 15 %), nesmí se do nich přidávat nesmí.
Pokud je zmrzlina ochucena aromatizující látkou (a ne např. ovocem nebo ovocnou šťávou), musí být výsledný výrobek označený “s příchutí”Meruňková.zmrzlina má tedy chuť z meruněk, ale zmrzlina s meruňkovou příchutí má chuť z meruňkového aroma. Toto pravidlo může porušit jen vanolková zmrzlina, která, i když obsahuje jen aroma, se může jmenovat vanilková.
Italská zmrzlina
Pravá italská zmrzlina není vyrobena z vody, rostlinných tuků a umělých přísad, ale ze smetany a čerstvého ovoce. To se odráží na její kvalitě a ceně. Zmrzlina vyrobená z přírodních surovin má vždy méně jásavou barvu než zmrzlina z umělých ingrediencí.
Myslíte si že je málo druhů zmrzliny?????
V itálii se každý rok koná veliká soutěž všech zmrzlinářů a na každé soutěži se vynalezne přes 200 nových příchutí. Tak co je jich málo???
mmmm
(Terinka Zakladatelka, 19. 3. 2011 13:22)